Skinn / Läder - renovering och reparation
Det mesta är inte bortom räddning
Skulle det visa sig att det inte går att reparera din skada kan vi även erbjuda omklädsel i läder.
Vad är läder?
Läder kommer från råvaran hud men det är först när huden garvats som det blir läder. Lädrets övre del kallas för narv. Detta är den starka delen av lädret. Skinn med full narv, vilket innebär att det inte blivit slipat, har en oöverträffad styrka och lämpar sig därför mycket väl till klädslar för både möbler. Hudarna som används kommer nästan uteslutande från nötdjur som en restprodukt från livsmedelsindustrin och de finaste hudarna anses komma från just Skandinavien. Här har vi väldigt bra djurhållning och klimatet är gynnsamt. Det används inte heller taggtråd i någon större utsträckning vilket gör att hudarna inte har så många naturliga skador.
Garvning
Innan hudarna kan bearbetas måste de tvättas i en process som kallas blötläggning. Här avlägsnas salt, avföring och smuts. De blötlagda hudarna placeras sedan i en stor tunna fylld med bland annat en kalklösning för hårborttagning. Hårsäckarna utvidgar sig så att håret faller av. När hudarna väl är rengjorda går de vidare till garvningsprocessen som tar ungefär 48 timmar. Detta stabiliserar hudarna och hindrar dem från att ruttna. Den vanligaste garvningsmetoden inkluderar en mineral, ett kromsalt som används för tillverkning av kromgarvat läder. Det går även att garva med syntetiska ämnen, utan krom. En annan metod är garvning med växtämnen extraherade från till exempel trädens bark, s.k. vegetabilisk garvning.
Efter garvningsprocessen sorteras hudarna i olika klasser som kallas för Wetbluesortering. Här synas hudarna av vana ögon som bedömer vilka hudar som passar bäst till anilin, semianilin eller tekniskt skinn. Alla hudar är vid denna punkt antingen blå, vita eller beigea beroende på om det är ett krom-, kromfritt eller vegetabiliskt garvat läder. När hudarna har blivit sorterade, renskurna och avsynade går de vidare till spaltning. En kniv spaltar den ca 4 mm tjocka huden i två skikt, där det övre skiktet också falsas till önskad tjocklek. Den övre delen kallas för narvläder, och den undre för spalt. Spalten används normalt sett inte inom möbelindustrin utan går oftast vidare till industrin som tillverkar skoläder. Alla hudar genomfärgas och får då sin slutliga grundfärg.
Sedan sker en eftergarvning av huden, vilket ger lädret och skinnet dess mjukhet och styrka. Hudarna sträcks och torkas på olika sätt beroende på vilken slutprodukten ska bli. Därefter görs en ny sortering och bedömning av vilka hudar som ska bli anilin, semianilin eller tekniskt läder. Notera att ett skinn i semianilin endast får kallas semianilin om narven är orörd. Slipas narven kallas det för korrigerat läder. Ett sådant skinn får inte samma slitstyrka då narven tunnats ut. Lädret går nu vidare till avdelningen för finish där det bland annat tumlas och får sin slutliga, rätta nyans och mjukhet.
Vill du ha en offert?
För att kunna bedöma vad vi kan göra för din lädermöbel och ge dig en prisuppskattning är det bästa om du mejlar några bilder.